Skip to main content

Sounds of Women

För sitt arbete med forskning och konserterande med verk av kvinnliga kompositörer genom tiderna har Sounds of Women erhållit:

  • Östersunds Kommuns Kulturstipendie 2017
  • Kulturfonden för Sverige och Finland - aktivitetsbidrag för 2019
  • Lachmanska fonden 2019
  • Längmanska fonden 2019
  • Helge Axelssons fond 2021
  • Oscar och Maria Ekmans fond 2022
  • Olle Enqvists stiftelse - projektmedel för välgörenhet, musik på äldreboenden 2023

Projektet Sounds of Women startade ur en längtan att presentera musik skriven av kvinnor. Fantastisk musik som komponerats genom hela musikhistorien - men som ofta gömts undan och glömts bort. Tonsättare som Barbara Strozzi, Pauline Viardot, Clara Schumann, Mel Bonis, Amy Beach, Elfrida Andrée och Erzebet Szönyi - är några av de tonsättare vars musik Sounds of Women presenterar. Oavsett om ni vill ha en traditionell konsert eller mer tillrättalagda konserter/workshops för skolor på olika nivåer kan de erbjuda ett intressant program med Gömda skatter - musik som förtjänar en plats i ljuset.

Trio Quinta har sin bas i Jämtland och har konserterat regelbundet i över 25 år i hela landet och övriga Skandinavien. Medlemmarna har utbildat sig i Sverige, Norge, Italien och Ungern och alla tre är yrkesverksamma musiker på hel- eller deltid.

Lena Moén har med sin Härjedalska sopranstämma rest land och rike runt som solist i de flesta stora sakrala verken och innehar en plats i Barents Kammarkör - en vokalensemble under ledning av Erik Westberg.

Samarbetet dem emellan blev en omedelbar fullträff och det första programmet de tog fram tillsammans Mödom, mod och morska kvinns blev under 2016 en succé runt om i södra Norrland. Deras andra program Gömda Skatter har rönt stor uppskattning på turnéer runt om i Sverige, men också i Helsingfors och Trondheim.

Under 2020 kommer kvartetten att fortsätta turnera i hela landet med programmet Gömda Skatter samt fortsätta hålla workshops på musikinriktade gymnasieskolor och uppåt.

NÄSTA KONSERT

11
aug
Sommarhagen, Frösön
Datum: 11 augusti 2024, 12:00
Musik av Wilhelm Peterson-Berger och de damer som fanns omkring honom

Lena Moén

Sång

Annelie Ryd

Violin

Maria Sjöstedt-Björs

Piano

Katarina Åhlén

Cello

Sagt om oss

"En kammarmusikensemble i total KVAST-anda, tack för ert fantastiska arbete!"

Sofia Sahlin, projektledare Repertoarrycket III www.kvast.org

"Trio Quinta och Lena Moén är musikpionjärer!

De har under många år arbetat med att synliggöra musik av kvinnor lokalt, nationellt och internationellt och brinner minst lika starkt för detta nu som när jag själv var ung musikstuderande. 

För oss på Birka Musikutbildningar var det en självklarhet att ta del av deras erfarenhet och expertis när vi arbetade med vår egen festival med detta tema "Bakom varje ton". 

Jag kan varmt rekommendera Sounds of Women!"

Fredrik Mårtensson, ansvarig vid Birka Folkhögskolas Musikutbildningar, klassiska profilen.

"Trio Quinta och Lena Moén är verkliga förebilder och banbrytare. De lyckas med konststycket att hitta gömda musikskatter som utan deras arbete skulle förbli gömda. Det betyder oerhört mycket för dagens och morgondagens kvinnliga musiker och tonsättare."

Karin Thomasson, V. Ordf Regionala utvecklingsnämnden med ansvar för kultur.

Vill återupprätta kvinnors plats i musikhistorien

Världen har berövats en mängd vacker musik genom århundradenas lopp, eftersom de som skapade den var kvinnor. ÖP har träffat musiker som bestämt sig för att ge oss den bortglömda musiken tillbaka.

Underbarn, framgångrika och älskade av sin samtid - här är kvinnorna som musikhistorien glömde

Projektet "Sounds of Women" har som sin ambition att lyfta fram bortglömda kvinnliga kompositörer. På måndagen framförde de sitt program Gömda skatter i Härnösand

Musik

Här finns delar av vårt program att lyssna på

Kontakta oss

Har ni frågor eller vill engagera oss för en konsert eller workshop - tveka inte att höra av er!